هاست چیست؟ چرا باید در انتخاب آن دقت کنیم؟
هاست، کلمه ایست که حتی اگر کاربر نیمه حرفهای دنیای وب باشید با آن برخورد کردهاید. امروز قراره به پرسش هاست چیست توضیح کامل دهیم تا اگر بار دیگر به این کلمه برخورد کردید حرفی برای گفتن داشته باشید.
قبل از این که در مورد هاست توضیح بدم بهتر است با سرور آشنا شویم.
سرور چیست؟
کامپیوتر یا لپتاپ خود را تصور کنید که حاوی یک سری فایل و عکس میباشد که میخواهید با استفاده از گوشی خود به این فایلها و تصاویر دسترسی داشته باشید. اولین کاری که میکنید این است که فایلها را با استفاده از کابل و یا فلش به گوشی منتقل میکنید یا به صورت حرفهایتر با استفاده از مودمی که دارای قابلیت روتر هست فایلها را در شبکه خانگی خود به اشتراک میگذارید. حالا فرض کنید سیستم شما در خانه و شما در محل کار هستید. حالا چگونه به این فایلها دسترسی پیدا میکنید. اینجاست که به شبکه بزرگتر نیاز دارید مثلاً شبکه اینترنت!!
مفهوم سرور در دنیای وب هم به همین معناست حالا این یعنی چی؟ سرورها فضایی هستند که فایلها و اطلاعات را با کسانی که به این سرورها وصل هستند به اشتراک میگذارند. این فایلها میتواند یک فیلم باشد و یا حتی یک وبسایت باشد. سایتها فقط شامل یک دامنه (آدرس وبسایت) نیستند بلکه دارای یک فضای فیزیکی (امروزه فضاهای ابری نیز گسترش یافته است) هم میباشد. فایلهای آن وبسایت بهتره بگیم کل آن وبسایت در این محل قرار دارد.
سرورها معمولاً دارای تجهیزات پیشرفته، بروز و قدرتمند هستند که این باعث افزایش قیمت آنها میشود. خرید یک سرور و نصب آن در محل فعلی شما هزینههای بسیار زیادی دارد و در بعضی مواقع مشکلاتی برای شما نیز پیش میآید. از این رو شرکتهایی پدید آمدند که سرورهای قدرتمندی خریداری کرده و آنها را به افراد دیگر اجاره میدهند و امروزه شرکتهای ایرانی زیادی در این زمینه فعالیت میکند از جمله شاتل، آسیاتک و …
سرور مجازی یا vps چیست؟
هزینه سرورهای اختصاصی معمولاً بالاست و هر کسی از پس هزینههای سرور اختصاصی بر نمیآید و حتی نیاز به منابع قوی سرورهای اختصاصی ندارد. از این رو شرکتهای ارائه دهنده سرور با استفاده از ماشینهای مجازی ساز یک سرور قدرتمند را به بخشهایی تقسیم میکنند که هر کدام از آنها دارای منابع مشخص و شامل تمامی امکانات یک سرور هستند. به این بخشهایی که ایجاد میشود سرور مجازی می گویند و تمامی امکاناتی که سرور اصلی دارد را نیز دارند و شما میتوانید متناسب با نیاز خود سیستم عامل دلخواه را نیز بر روی آن نصب کنید. معمولاً تعداد کمی سرور مجازی بر روی یک سرور اختصاصی قرار میگیرد و از این رو دارای منابع مناسبی برای وبسایت هایی با بازدید متوسط رو به بالا میباشد.
هاست چیست؟
یک وبسایت در زمان تأسیس معمولاً دارای بازدید زیادی نمیباشد و از آن جایی که هزینه سرور اختصاصی زیاد هست، پلن مناسبی برای شروع نیست. از این رو شرکتهایی پدید آمدند تحت عنوان هاستینگ که این شرکتها سرورهای قدرتمندی را اجاره میکنند و آنها را به بخشهای کوچکتری تحت عنوان هاست تقسیم میکنند و افراد میتوانند با قیمت خیلی کمتر این هاست ها را اجاره کنند.
هاست برای شروع یک کسب و کار اینترنتی شروع خوبی است اما انتخاب هاستینگ درست کار بسیار سختی است. بعضیها یک سرور اختصاصی معمولی را تهیه میکند و روی آن تا حدود 400 وبسایت را نگه داری میکنند این مورد به شخصه برای خود بنده نیز پیش آمده است هر نوع بهینه سازی را روی سایت اجرا کرده اما همیشه با مشکل سرعت روبرو میشدم تا این که متوجه عمق فاجعه شدم.
البته بعضیها هم از سرور مجازی برای میزبانیهاست استفاده میکنند که تهِ نامردی هست?
نگران نباشید در پایان مقاله با معیارهای انتخاب هاستینگ مناسب آشنا میشویم.
هاست ابری چیست؟
فرض کنید کلی سرور قدرتمند به هم وصل بشوند و اطلاعات و قدرت بین تمامی این سرورها به اشتراک گذاشته شود. حالا که چی!؟ همین دوران کرونا دیدید که با تعطیل شدن کسب و کار فیزیکی چه مشکلاتی برای این کسب و کارها پیش آمد حالا فرض کنید سرور شما دچار قعطی و یا افت سرعت شود و یا اصلاً مشکلی برای سرور یا هاست عادی شما پیش بیاد توی بهترین شرایط سایت شما برای چند ساعت از دسترس خارج است و کلی اطلاعات نیز از بین میرود اما در هاست ابری اگر در یکی از سرورها مشکلی پیش بیاد سایت شما در باقی سرورها نیز وجود دارد و سایت شما حتی ثانیهای قطع نمیشود. به خاطر این قابلیت است که هم امنیت سایت شما در مواجه با مشکلات سخت افزاری حفظ میشود و هم با مشکل کمبود منابع نیز مواجه نمیشوید.
سرورها در دنیای وب با سیستمی که شما در حال کار با آن هستید تفاوت چندانی ندارد فقط دارای سخت افزار قدرتمندتر هستند. سرورها هم مثل سیستمهای شخصی دارای سیستم عامل میباشند که به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
- لینوکس
- ویندوز
سرورهای لینوکسی بیشتر از سرورهای ویندوزی رایج میباشد زیرا برای وبسایت هایی که با زبان php پیاده سازی شدهاند بسیار بهینه میباشند. در مقابل سایتهایی که با زبان asp نوشته شدهاند سرور ویندوزی مناسب آنها میباشد.
آیا سیستم عامل ویندوز یا لینوکسی که روی سرور نصب میشود با ویندوز و لینوکسی که روی سیستمهای خودمان نصب هست متفاوت است؟ سؤالی که در همین جا ممکنه برای خیلی هامون پیش بیاد. باید در جواب بگم بله. این تفاوتها در بعضی از نسخهها کاملاً مشاهده میشود و در بعضی نسخهها نیز تفاوت کمتری مشاهده میشود.
در سرور ویندوزی نمیتوان سایت با زبان php را اجرا کرد؟ میشود اما بهینه نیست.
به صورت کلی دوستانی که با ویندوز عادی کار کردهاند تا حد زیادی کار با ویندوز نسخه سرور را هم بلد هستند?
سیستم عامل سرورهای لینوکسی نوعهای مختلفی دارد درست مثل توزیع خود لینوکس که در این جا قرار نیست انواع آن را مقایسه کنم. بعد از نصب سیستم عامل بر روی سرور و کانفیگ های اولیه در این جا دو راه دارید میتوانید برای راحتی کار از سیستمهای مدیریت سرور همچون cpanel و directadmin و … استفاده کنید و یا خودتان به مدیریت سرور بپردازید و یک کارمند شبکه استخدام کنید. cpanel معروفترین و بهترین در این زمینه میباشد و پیشنهاد من هم به شما cpanel میباشد. وقتی cpanel را بر روی سرور خود نصب کردید با تنظیمات فوقالعاده زیاد و سنگین و حرفهای این سیستم آشنا خواهید شد که باز صحبت در این مورد خودش نیاز به نوشتن چندین مقاله دارد که جاش اینجا نیست.
ای بابا همش گفتید جاش اینجا نیست که!!! خوب حق دارید ناراحت بشوید اما این بخشها مربوط به سرور میشود و در این مقاله ما قراره به هاست بپردازیم.
شرکتهای هاستینگ تمام این مراحل را طی میکنند و در آخر با استفاده از cpanel شروع به تولید هاست با دسترسی به منابع محدودتر از سرور میکنند و آنها را با قیمت مناسبتر به شما اجاره میدهند.
با این اوضاع اقتصادی توصیه میکنم که در این مورد حسابی فکر کنید اول کار نیاز به سرور قدرتمندی ندارید و به مراتب با توجه به پیشرفت سایت خود میتوانید منابع خود را افزایش دهید و به صورت پلهای هزینه را افزایش دهید به جای هزینه بسیار زیاد برای اول کار.
من همیشه به همه توصیه میکنم نیاز به هزینه زیاد برای شروع کار نیست اما متأسفانه بعضیها به این نکته دقت نمیکنند که هاست مناسب عامل موفقیت سایت هست!
هاست وردپرس چیست؟
هاست وردپرس محصولی است که جدیداً به شرکتهای هاستینگ اضافه شده است. این سرویس در واقع همان هاست لینوکسی میباشد، اما با این تفاوت که برای وردپرس بهینه شده است و یک سری تنظیمات خاص برای این سیستم مدیریت محتوا در سرور انجام شده است و البته تعداد سایت میزبانی شده در این سرورها خیلی کمتر از هاست لینوکسی است و از نظر سرعت واقعاً عالی هستند.
چرا باید در انتخاب هاست دقت کنیم؟
شاید باورتان نشود اما هاست تأثیر مستقیم در موفقیت وبسایت شما دارد!! خیلیها تأثیر هاست را غیر مستقیم میدانند اما با توجه به تجربه خودم مطمئنم که تأثیر مستقیم دارد. حالا چرا؟
وقتی شما از جای نامعتبر هاست تهیه میکنید و یا شرکت میزبان تعداد زیادی سایت را در سرور میزبانی میکند سرعت سایتهای میزبانی شده به شدت کم میشود و تحمل بازدید کم را هم نخواهند داشت. سرعت مهمترین فاکتور برای موتورهای جستجو میباشد و از نظر سئو بسیار مهم هست وقتی شما فاکتور به این مهمی را از دست بدهید حالا هر چقدر تلاش کنید رسیدن به موفقیت سخت میشود. حالا فقط از کم بودن سرعت حرف زدیم قطعی های پی در پی که بماند.
فاکتورهای یک هاست با کیفیت
- پشتیبانی: پشتیبانی مهمترین فاکتور در یک هاستینگ میباشد. بهتر است از شرکتی هاست تهیه کنید که در تیم پشتیبانی متخصص وردپرس داشته باشند.
- پایداری: پایداری هاست یکی از فاکتورهایی است که خدمات جدیدی مثل هاست ابری برای به حداکثر رساندن پایداری ایجاد شدهاند. ممکن است طی ساعاتی در ماه به مدت چند دقیقه سرور برای بهروزرسانی و یا رفع بعضی ایرادات ری استارت شود که البته این مورد در هاست ابری وجود نخواهد داشت. بیشتر شرکتهای هاستینگ مدعی آپ تایم 99.9% هستند که باید در عمل تست شود.
- سرعت: بهره گیری از بروزترین هارد دیسکهای موجود و سیستمهای کشینگ. سایت شما در حالت بهینه باید سرعت بالایی داشته باشد.
- امنیت: از شرکتی هاست تهیه کنید که تا امروز گزارشی در مورد هک شدن این شرکت نشنیده باشید بارها مشاهده شده است که این شرکتها برای کم شدن هزینهها از نرم افزارهای کرک شده و نال استفاده میکنند که باعث هک شدن سایتهای مشتری آنها میشود.
- سازگاری: حتماً مطمئن شوید که هاست مورد نظر شما از سیستم مدیریت محتوا انتخابی به خوبی پشتیبانی کند. معمولاً هاست های لینوکسی از تمامی سیستمهای مدیریت محتوا محبوب ساپورت میکنند.
- موقعیت: این حرف که هاست شما در ایران باشد بهتر است تا حدودی درست است اما باید بدانید که وقتی هاست شما در ایران است با قطعی های بیشتری در اینترنت جهانی روبرو خواهید شد و این مورد برای سئو سایت اصلاً مناسب نیست. پیشنهاد میکنم از هاست های خارج ایران استفاده کنید و از سرویسهای CDN داخلی استفاده کنید.
جمع بندی
واقعیت اینِ که بیشتر موارد مقاله بالا برای خود بنده اتفاق افتاده است از هاست نامناسبی استفاده کردم و هر نوع بهینه سازیای برای سایت خودم انجام دادم اما همیشه سرعت سایتم کم بود و به شدت در نتیجه کار من تأثیر داشت به خاطر همین هست که خیلی اصرار میکنم روی انتخاب هاست مناسب تحقیق کنید. در همین زمان که این پست را نوشتهام کمیابیها توسط هاست وردپرس ایران سرور میزبانی میشود. همینطور که تعریف این شرکت را شنیده بودم هاست پر سرعتی دارند اما برای این که 100 درصد از کیفیت این شرکت مطمئن شوم حداقل باید چند ماه دیگر سایت را بررسی کنم. در نگاه اول خیلی عالی هست.
امیدوارم که مقاله هاست چیست نیز مفید واقع شده باشد اگر در بخشی از این مقاله با سؤالی روبرو شدید میتوانید در دیدگاهها آن را با ما به اشتراک بگذارید.