زمانی که زبان نشانه گذاری HTML معرفی شد دارای محدودیت های زیادی بود و فقط مطالب ها را به صورت ساده نمایش می داد. به مرور زمان با پیشرفت هایی که این زبان نشانه گذاری پیدا کرد امکانات زیادی به آن اضافه شد اما باز هم محدودیت هایی در ظاهر اجزا وجود داشت در این میان زبانی به صورت رسمی منتشر شد به نام CSS که هدف از ایجاد این زبان بهبود ظاهر اجزا و همینطور سبک تر شدن فایل HTML می باشد.
CSS یا Cascade Style Sheets زبان نشانه گذاری می باشد که کنسرسیوم بین المللی شبکه جهانی وب یا W3C برای غلبه بر مشکلاتی که در طی زمان با استفاده از HTML بوجود آمده است پیشنهاد داده است. عملا این زبان نشانه گذاری، مکملی بر زبان HTML است و سعی در پر کردن نقاط ضعف و خلاء های آن دارد.
در مبحث آموزش Html به زبان ساده مثالی بکار بردیم و زبان نشانه گذاری HTML را به ستون ها و زیر ساخت های یک ساختمان تشبیه کردیم در این مبحث باید بگوییم که CSS شبیه نما و ظاهر ساختمان می باشد .
زبان نشانه گذاری CSS در کنار زبان HTML قرار میگیرد تا هسته ایجاد یک وب سایت را به وجود بیاورند (وبسایت استاتیک). برای طراحی سایت، استفاده از زبان های نشانه گذاری CSS و HTML بهترین و سریعترین راه ایجاد یک وب سایت مناسب است.
اگر بخواهیم در زبان نشانه گذاری HTML بدون استفاده ازCSS یک صفحه ی وب را طراحی کنیم آن صفحه دارای ظاهر تکراری و بدون هیچ گونه جذابیت و همینطور صفحه ای سنگین می شود برای رفع این مشکل ما از زبان نشانه گذاری CSS استفاده می کنیم.
در زبان نشانه گذاری CSS به جای اینکه از تکرار کد ها استفاده کنیم یک کلاس تعریف کرده و ویژگی های مورد نظر خود را به آن کلاس می دهیم برای مثال رنگ و فونت یک متن را تعیین می کنیم و در مکان های مورد نظر خود در فایل HTML فقط آن کلاس را فراخوانی می کنیم ، در این صورت از حجم کد های سایت ما کاسته شد و قالب سایت ما سبک می شود که باعث لود شدن سریع سایت و آسان تر شدن ایجاد تغییرات در وب سایت ما می شود که تمامی این کار ها فقط به وسیله ی زبان نشانه گذاری CSS امکان پذیر می باشد .
CSS هم مانند HTML برای اولین بار در مجموعه CERN متولد شد. اولین بار در تاریخ ۱۰ اکتبر سال ۱۹۹۴ بود که Hakon Wium Lie با همکاری «تیم برنرز لی» بحث CSS را وسط کشیدند. در همین زمانها بود که چندین و چند زبان Style Sheet دیگر توسط افراد دیگر معرفی شدند و بحثهای مختلفی که بین عموم افراد و همچنین در «کنسرسیوم وب جهان گستر» اتفاق افتاد، باعث شد تا در نهایت در سال ۱۹۹۶، زبان CSS به صورت رسمی معرفی شود. اولین نسخه CSS که توسط W3C به صورت رسمی به توسعه دهندگان وب پیشنهاد شد، CSS 1 بود. این نسخه در تاریخ ۱۷ دسامبر سال ۱۹۹۶ به صورت رسمی در دسترس افراد قرار گرفت. فهرست زیر بازرترین ویژگیهای CSS 1 هستند:
امکانات مختلف برای فونت، مثل ایجاد سبک و تاکید
تخصیص رنگ، پس زمینه و عناصر دیگر به متن
تنظیم (Alignment) متن، تصاویر، جدولها و دیگر عنصر صفحه وب
ایجاد حاشیه (Margin)، مرزبندی (Border)، لایه گذاری (Padding) و جای گذاری اکثر اجزا صفحه
شناسایی متمایز و کلاسبندی عمومی گروهی از ویژگیها (attributes)
در حال حاضر W3C دیگر CSS 1 را پیشنهاد نمیکند.
CSS 2 شباهتهای زیادی به نسخه اولیه داشت و در ماه مه سال ۱۹۹۸ معرفی شد. در این نسخه قابلیتهای جدیدی مثل جایگذاری مطلق (Absolute)، وابسته (Relative) و ثابت (Fixed) در نظر گرفته شده بود. در این نسخه همچنین امکاناتی مانند ایجاد درک و شناخت انواع مختلف فایل (Media) و قابلیتهای جدید برای طراحی متن ایجاد شده بود.
مدتی بعد CSS 2.1 به عنوان اصلاحیهای از CSS 2 معرفی شد که پس از کش و قوسهای فراوان بالاخره در سال ۲۰۱۱ به عنوان پیشنهاد W3C تاییدیه گرفت. این نسخه قرار بود آخرین اصلاحیه از CSS 2 باشد اما در سال ۲۰۱۵ اصلاحیه CSS 2.2 هم در دستور کار قرار گرفت.
میتوان گفت که CSS 3 یک تحول بزرگ در تاریخچه CSS به همراه داشت. در این نسخه از CSS اسناد (Document) زیادی به وجود آمدن که به هر کدام از آنها Module گفته میشد. در واقع CSS 2 یک مانند یک ویژگی بزرگ بود که تمام امکانات CSS را در بر میگرفت، اما در CSS 3 ماژولها هستند که قابلیتها و امکانات جدید را اضافه میکنند.
میتوان با خیالی آسوده گفت که CSS یکی از مفیدترین و پرکاربردترین اجزا دنیای طراحی وب است. دسترسی طراحان وب به CSS باعث پیشرفتهای زیادی در دنیای طراحی سایت شده است.